Nagovor A. guvernerja

Drage rotarijske prijateljice, dragi rotarijski prijatelji,ustanovitev novega kluba je pomemben dogodek tako za celotno organizacijo Rotary International kot za slovensko rotarijstvo, še posebno pa za sam klub. Odločitev posameznikov, da sprejmejo rotarijske ideje in obveznosti (obveznost je zlasti čas, ki ga namenite svojim prijateljem v klubu ali v drugih klubih), je hvale vredna. V Rotary International smo namreč združeni uspešni posamezniki, ki časa nimamo ravno v izobilju. Gre za odločitev, komu ali za kaj ta čas namenimo. Član Rotary International, ki za svoje prijatelje nima časa in le redko pride na srečanje, se pri nas ne more počutiti dobro in običajno ne ostane naš član.

V Rotary International gojimo idejo o prijateljstvu, ki jo uresničujemo skozi razne oblike  delovanja. Prav tako negujemo idejo o etiki, ki nas spremlja skozi vse življenje. Še posebej pa smo rotarijci občutljivi na etično obnašanje posameznika. Na to nas ves čas spominjajo naša “4 vprašanja”, katerih vsebino nenehno ponavljamo.
Ta splošno znana 4 vprašanja so:
1. ALI JE RES? … kar počnemo tako v privatnem kot v poslovnem življenju? Ali je res vse, kar pripovedujemo, svetujemo, želimo drugim? Ali je res, da smo iskreni prijatelji, ali res vračamo zaupanje itd.
2. ALI JE POŠTENO DO VSEH? … zlasti rotarijskih prijateljev, poslovnih partnerjev, okolice, pomoči potrebnih. Ali je to, kar počnemo kot posamezniki, pošteno do vseh in ne le do enega ali nekaterih.
3. ALI BO VZPODBUJALO DOBRO VOLJO IN PRIJATELJSTVO? Ali bodo naša dejanja in besede pozitino vplivale na vse nas? Dejanja in besede članov Rotary International ne smejo biti v nobenem primeru takšna, da se nekdo zaradi njih počuti užaljenega, prikrajšanega, zapostavljenega ali oškodovanega.
4. ALI BODO NAŠA DEJANJA ALI BESEDE V DOBROBIT VSEH? Ni prijateljstvo takrat, ko ima nekdo korist na račun drugega ali ko je eden v boljšem položaju kot drugi.
Ta globalna “4 vprašanja” je zelo lahko razložiti, v kolikor smo resnični prijatelji. To pa terja potrpežljivost, čas in tolerantnost. Prepričan sem, da ste v vašem klubu dobri prijatelji, da se med seboj cenite in spoštujete. Takšni lahko veliko prispevate k Rotary International kot tudi k svoji okolici. Čestitam vam za ta uspeh in želim, da bi svojo srečo delili tudi z drugimi.

 

Otmar Zorn
Asistent guvernerja za Slovenijo 2007/08
Distrikt 1910
Rotary International

Citati
“Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila...”
J. W. Goethe

“Prispevaj k svetovnemu miru z dobrodelnostjo.”
Sakuji Tanaka (Rotary International)

“Živi in pomagaj živeti.”
Otmar Zorn (Rotary Slovenija)

“Prijateljstvo, strpnost, razumevanje.”
Andrej Stare (RC Carniola)
Januar 2018
P T S Č P S N
« jan    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031