Potres

Ljubljano je dvakrat prizadejal potres. Prvič, leta 1511, vendar so mesto v celoti obnovili, potres pa je pospešil zamenjavo lesenih hiš z zidanimi. Drugič se je to zgodilo 1895, ko je bila močno poškodovana polovica ljubljanskih zgradb. Za temeljito obnovo je bil zaslužen župan Ivan Hribar, ki je bil skupaj s političnim sopotnikom, pisateljem Ivanom Tavčarjem, pred prvo svetovno vojno ena vodilnih osebnosti kranjske slovenske liberalne Narodne napredne stranke.

Brosura10.jpgV deželni zbor z ragljo in trobento

Kadar so Kranjski liberali hoteli doseči svoj cilj, so bili pri tem uporni in nadvse inovativni – včasih celo nadpovprečno muzikalni. Slovenska kronika XX. stol. pravi takole:

“Ko je konec marca 1906 ministrski predsednik Gautsch nenadoma sklical kranjski deželni zbor in mu predložil v obravnavo predlog deželnozborske volilne reforme za Kranjsko, je prišlo že na prvi seji do velikih zapletov. Zlasti Narodno napredna stranka, ki je v tistih dneh ostro protestirala proti Gautschevemu predlogu, je videla v nenadnem sklicu deželnega zbora provokacijo. Ko pa so liberalni poslanci videli, da je vladni predlog volilne reforme za Kranjsko pisan na kožo klerikalcem in nemškim veleposestnikom, so se odločili za obstrukcijo.

Brosura09.jpgZasedanja deželnega zbora so se udeležili oboroženi “z vsakovrstnimi instrumenti”. Že na dopoldanski seji je bilo v zboru izredno bučno. Dr. Tavčar “je piskal na piščalko, Hribar je sukal ragljo, Pirc je bíl z renami, dr. Ferjančič, dr. Majaron in Božič so zvonili s kravjimi zvonci ltd., vmes so piskali in trobili. Pirc je naposled prinesel velikanski rog in je nanj trobil.” Na popoldansko sejo pa so liberalci prišli oboroženi s še hrupnejšimi inštrumenti. “Dr. Tavčar je imel trobento, ki je tako trobila, da so se šipe tresle. Posl. Pirc in župan Hribar sta natezala lajno, dr. Majaron je tolkel veliki boben. Supančič je piskal, Arko je zvonil s kravjim zvoncem.” Ker je bil v zbornici “takšen ropot in šum, da so bolela ušesa”, je deželni glavar ob osmih zvečer prekinil sejo.”

Citati
“Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila...”
J. W. Goethe

“Prispevaj k svetovnemu miru z dobrodelnostjo.”
Sakuji Tanaka (Rotary International)

“Živi in pomagaj živeti.”
Otmar Zorn (Rotary Slovenija)

“Prijateljstvo, strpnost, razumevanje.”
Andrej Stare (RC Carniola)
Januar 2018
P T S Č P S N
« jan    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031